VALAŠSKÁ KYSELICA
Valašská kyselica je poctivá polévka, která zasytí natolik, že už nemusíte připravovat hlavní chod. Hustá a vydatná polévka se zelím, bramborami a klobásou patří k valašským specialitám.
Recept na valašskou kyselicu
Suroviny
- 500 g kysaného zelí
- 2 - 3 brambory
- 1 menší cibule
- 1hrst sušených hub
- 2 lžíce sádla
- 2 klobásky
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 g tučné zakysané smetany
- 1 lžička kmínu
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- Majoránka
- Sůl
Postup
Brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit v dostatečně velkém množství osolené vody. Houby zalijeme hrnkem horké vody a necháme nabobtnat. Kysané zelí scedíme a nahrubo nakrájíme.
Cibuli nakrájíme na kostičky a s 1 lžící sádla krátce na pánvi osmahneme. Přidáme kmín, bobkový list, nové koření, scezené houby a promícháme. Poté přidáme zelí a zalejeme vodou tak, aby bylo vše ponořené. Povaříme do měkka a přidáme uvařené brambory i s vodou ve které se vařily. Klobásky nakrájíme na kolečka, opečeme na pánvičce se sádlem do zlatova a přidáme bez tuku do polévky. Na pánvičku ke zbylému tuku přidáme lžíci mouky a uděláme jíšku, tu vmícháme do polévky a provaříme. Nakonec přidáme smetanu a dochutíme majoránkou a solí.