TIPY NA JEDLÉ DÁRKY: ORIGINÁLNÍ DOBROTY, KTERÉ POTĚŠÍ
Jedlé dárky jsou krásným a osobním způsobem, jak obdarovat své blízké něčím speciálním. Ručně vyráběné dobroty ocení všichni, kdo mají rádi poctivé suroviny a domácí chutě. V tomto článku vám přinášíme tipy na originální jedlé dárky, které snadno zvládnete připravit doma. Ať už hledáte inspiraci na vánoční dárky, narozeniny, nebo jen chcete potěšit někoho blízkého.
Proč jsou jedlé dárky skvělou volbou?
Jedlé dárky jsou nejen chutné, ale také osobní. Každý z těchto receptů můžete snadno upravit podle vlastních preferencí a připravit tak originální jedlý dárek přesně na míru tomu, koho chcete obdarovat. Dárky jako domácí paštika, bylinkové máslo, nakládaní utopenci nebo pečený čaj navíc vydrží delší dobu, takže si je obdarovaní mohou vychutnat, až na ně přijde chuť.
Takové dárky ocení zejména starší generace, která často upřednostňuje hodnotu domácí výroby a poctivých surovin před běžnými kupovanými dárky. Naše recepty na jedlé dárky připomínají časy, kdy se podobné pochoutky vyráběly doma, což v nich vyvolá nostalgii a pocit, že si na ně někdo udělal čas a dal do dárku kus svého úsilí. Přidejte lásku, trochu koření a váš jedlý dárek bude nejen praktickým, ale i srdečným překvapením, který potěší srdce i chuťové pohárky.
1. Domácí bylinkové máslo – jednoduchý a praktický dárek
Bylinkové máslo by nemělo chybět v žádné kuchyni, neboť se jedná o univerzálního pomocníka, který dokáže vyladit chuť většiny pokrmů. Navíc příprava bylinkové másla je víc než jednoduchá a zabere pouze chviličku, a přitom výsledek nadchne. Změklé máslo (200 g) utřete dohladka společně s kořením Bylinkové máslo bez soli (1–2 lžičky) a dle chuti dosolte. Kdo má rád, může zvýraznit chuť také česnekem nebo chilli. Hotové bylinkové máslo stočte do válečku v potravinářské fólii nebo naplňte do uzavíratelných malých skleniček a nechte v lednici ztuhnout a máte hotovo! Pak už stačí jen sáhnout do ledničky a bylinkové máslo si můžete nechat roztéct na rozpečené bagetce, grilovaném masu či rybě, v neposlední řadě dochutí i pečenou zeleninu a brambory.
2. Domácí paštika – delikatesa na každou příležitost
Pro milovníky masa je ideální jedlý dárek domácí paštika. Většina lidí, si jistě myslí, že připravit lahodnou paštiku je složitá věc. Opak je ale pravdou, příprava paštiky není nic složitého a poradí si s ní opravdu každý. Připravit můžete játrovou paštiku s koňakem, paštiku z drůbežích jater s bylinkami nebo jemnou paštiku z vepřového masa. Základním krokem je jemné opékání jater s cibulkou a kořením, následně vše rozmixujte do hladka. Paštiku přendáte do skleniček, necháte vychladnout a uzavřete. Druhů k přípravě domácích paštik je nespočet a záleží jen na vás jakou si vyberete. Nechte se inspirovat našími recepty na srnčí paštiku nebo bezmasou paštiku houbovou.
V naší nabídce naleznete dva druhy kořenících směsí pro přípravu lahodné paštiky. Kdo má radši typické české chutě, tak by měl sáhnout po Selské paštice bez soli. Zlatá paštika se naopak chodí ke všem druhům paštik a dopomůže tak ke zvýraznění chuti.
3. Nakládaní utopenci – tradiční český dárek s nádechem nostalgie
Recept na nakládané utopence patří mezi oblíbené české pochoutky. Na přípravu budete potřebovat kvalitní špekáčky, hořčici, cibuli, česnek, papriku, sladkokyselý nálev a koření jako bobkový list, nové koření, hořčičná semínka nebo chilli. Špekáčky naříznete, potřete hořčicí a vložíte do nich cibuli společně s česnekem. Poté již naskládáte do sklenic a prokládáte cibulí, paprikou a chilli. Následně vše zalijete horkým nálevem. Po několika dnech jsou utopenci připraveni ke konzumaci. Tento jedlý dárek zaručeně ocení všichni milovníci tradičních českých dobrot.
A abyste se nemuseli chystat dlouho s nálevem, máme pro Vás připravenou kořenící směs přímo pro nakladení utopenců. Stačí si jen vybrat z klasické či pálivé verze.
4. Nakládané sýry – ideální pochoutka na večerní posezení
Nakládaný sýr je perfektní jedlý dárek pro všechny, kteří si rádi dopřejí něco speciálního k vínu nebo pivu. Pro přípravu použijte oblíbené druhy sýrů, například hermelín nebo balkánský sýr. Nakrájené sýry vložte do mísy společně s vybraným kořením a dobře promíchejte. Následně vložte do sklenic a prokládejte cibulí, paprikou, česnekem nebo chilli papričky. Zalijte kvalitním olejem a nechte pár dní uležet. Domácí nakládané sýry jsou výtečným dárkem plné výrazné chuti.
5. Pečený čaj – ovocný čaj na zahřátí
Pečený čaj je lahodný nápoj plný ovocných chutí a vůní, který zahřeje v chladných zimních dnech. Recept na pečený čaj je jednoduchý a jeho příprava přináší nejen lahodný nápoj, ale i krásně voňavou kuchyni. Smíchejte nakrájené ovoce (například jablka, švestky, brusinky nebo hrušky) s cukrem, citronovou šťávou a kořením jako je skořice, hřebíček či badyán. Ovoce vložte do trouby a pečte, dokud nepustí šťávu. Horký pečený čaj nalijte do skleniček, uzavřete a máte jedlý dárek, který zahřeje a potěší.
A pokud máte ve svém okolí nějakého kuchtíka, o kterém víte, že miluje čas strávený v kuchyni a rád vytváří jedlé pochutiny, ať už pro sebe nebo své blízké, máme pro vás ideální dárek! Dárková sada tvoříme s fantazií domácí výrobky totiž obsahuje vše potřebné k vytvoření domácích dobrot.
S těmito jednoduchými recepty na jedlé dárky potěšíte každého, kdo má rád kvalitní domácí dobroty a tradiční české chutě. Přidejte lásku, trochu koření a váš jedlý dárek bude nejen praktickým, ale i srdečným překvapením.