ŠVESTKOVÁ POVIDLA
Máte na zahradě švestky a už nevíte, co s nimi? Pokud si je teď zpracujete, tak v zimě nebudete litovat! Švestková povidla patří ke klasikám české kuchyně a recept na ně, je více než jednoduchý. Povidla se pak budou hodit, na buchty, knedlíky, koláče, vdolky, ale třeba i na švestkovou omáčku.
Recept na švestková povidla
Suroviny
- 2 kg vypeckovaných švestek (zralé, až lehce přezrálé švestky)
- Cca 200 g cukru krupice (podle toho, jak jsou sladké švestky)
- 100 ml octu
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- Špetka kardamomu
- 50 ml rumu
Postup
Základem dobrých povidel jsou zralé, až lehce přezrálé švestky. Švestky vypeckujte, rozemelte a vložte do širokého pekáče. Následně je zalijte octem, zasypte cukrem, skořicí, hřebíčkem, kardamomem a vše společně promíchejte. Nechte přes noc uležet a druhý den vložte do předehřáté trouby na 170 °C a pozvolna pečte do požadované konzistence. Hotová povidla se promíchají s rumem a pak už můžete nalívat do sterilizovaných sklenic, které následně uzavřete a otočíte dnem vzhůru.