Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

ŠVESTKOVÁ POVIDLA

23.07.2024 00:00 Recepty

Máte na zahradě švestky a už nevíte, co s nimi? Pokud si je teď zpracujete, tak v zimě nebudete litovat! Švestková povidla patří ke klasikám české kuchyně a recept na ně, je více než jednoduchý. Povidla se pak budou hodit, na buchty, knedlíky, koláče, vdolky, ale třeba i na švestkovou omáčku.

Recept na švestková povidla

Suroviny 

  • 2 kg vypeckovaných švestek (zralé, až lehce přezrálé švestky)
  • Cca 200 g cukru krupice (podle toho, jak jsou sladké švestky)
  • 100 ml octu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • Špetka kardamomu
  • 50 ml rumu 

Postup
Základem dobrých povidel jsou zralé, až lehce přezrálé švestky. Švestky vypeckujte, rozemelte a vložte do širokého pekáče. Následně je zalijte octem, zasypte cukrem, skořicí, hřebíčkem, kardamomem a vše společně promíchejte. Nechte přes noc uležet a druhý den vložte do předehřáté trouby na 170 °C a pozvolna pečte do požadované konzistence. Hotová povidla se promíchají s rumem a pak už můžete nalívat do sterilizovaných sklenic, které následně uzavřete a otočíte dnem vzhůru.