SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY
Inspirujte se naším receptem na svatomartinské rohlíčky a objevte kouzlo českých tradic. Naše svatomartinské rohlíčky potěší všechny milovníky klasických chutí a skvěle se hodí k teplému čaji nebo kávě.
Recept na svatomartinské rohlíčky
Suroviny
- 400 g hladké mouky
- 1 lžíce cukru krupice
- 2 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g změklého másla
- špetka soli
- 200 g mletých pekanových ořechů (mohou být i lískové)
- špetka skořice
- 100 g cukru moučka
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- plátky mandlí
- 1 vejce na potření
Postup
V míse promícháme hladkou mouku s krupicovým cukrem. Následně přidáme žloutky, máslo, sůl a přilijeme smetanu. Na pomoučeném válu vypracujeme hladké těsto, ze kterého vytvoříme bochánek. Ten zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladu hodinu odležet. Mezitím si připravíme náplň – mleté ořechy smícháme s moučkovým cukrem, bílky, skořicí a vanilkovým extraktem. Odleželé těsto si rozdělíme na díly, ze kterých vytvoříme kuličky a ty rozválíme na tenčí kruhovou placku, kterou nakrájíme na trojúhelníky. Na širší konec každého trojúhelníku položíme vrchovatou lžičku ořechové náplně a zavineme rohlíček, který zahneme do podoby podkovy. Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem, potíráme rozšlehaným vejce a posypeme plátky mandlí. Svatomartinské rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi dvacet minut dozlatova. Hotové rohlíčky necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.