PIKANTNÍ RAJČATOVÁ POLÉVKA
Rajče, ovoce nebo zelenina? Různé vědní obory na to mají rozdílné názory. Nejvyšší soud Spojených států v roce 1893 rozhodl, že rajče je zelenina. Naopak Evropský parlament ho v roce 2011 zařadil mezi ovoce. Správně se rostlina, jejímž plodem je rajské jablko, nazývá Lilek rajče. Z tohoto pohledu je proto rajče ovocem. Při Vaší ovocné sklizni si dopřejte naší pikantní rajčatovou polévku, která Vás zahřeje na těle i duši.
Recept na pikantní rajčatovou polévku
Suroviny:
- 1 kg rajčat
- 1 středně velká cuketa
- 1 cibule
- 1 lžíce mleté papriky
- 5-10 kuliček zeleného pepře
- himalájská sůl
- olivový olej
- 1 lžíce hovězího vývaru
- bazalka
- smetana na vaření
Postup
Nakrájenou cibuli nadrobno zpěníme na olivovém oleji, přidáme nakrájenou cuketu a rajčata a zaprášíme mletou paprikou. Krátce osmahneme a zalijeme vodou, přidáme vývar, osolíme a vaříme cca 20 minut. Poté polévku rozmixujeme, dochutíme bazalkou a čerstvě nadrceným zeleným pepřem. Podáváme s kapkou smetany a parmazánovými krutony.
Krutony připravíme tak, že nakrájené pečivo naskládáme na plech, zakápneme olivovým olejem, posypeme strouhaným parmazánem, lehce osolíme, opepříme a dáme zapéct do předehřáté trouby. Pečeme do zlatova.