PEČENÉ BATÁTY S GORGONZOLOU
Batáta neboli Povijnice batátová či jedlá je druh tropické rostliny, jejíž kořenové hlízy jsou známé jako batáty. Batáty jsou velmi zdravé a snižují cholesterol. Zkuste náš recept a pochutnejte si na sladko-slané chuti tohoto vegetariánského pokrmu nebo přílohy. Recept můžete doplnit naší cibulkou a česnekem.
Recept na pečené batáty s gorgonzolou
Suroviny:
- 2 batáty
- 100 - 150 g gorgonzoly
- himalájská bylinková sůl
- červená cibule
- česnekové floky
- smažená cibule
- tvaroh z vaničky
- směs jogurtový dressing (směs koření)
- olivový olej
- ředkvičky
- směs salátových listů
- balsamico
Postup
Očištěné celé batáty naskládejte do pekáčku a dejte péct na 180 stupňů cca půl hodiny. Upečené batáty rozkrojte a každou polovinu vidličkou vydlabejte, aby zbyla jen slupka. Vydlabaný vnitřek smíchejte s gorgonzolou, osolte a vraťte zpět do slupky a dejte ještě zapéct do zlatova. Mezi tím si připravte salát.
Dvě lžíce oleje smíchejte s lžíci koření na dressing a lžíci balsamica, promíchejte s ředkvičkami nakrájenými na plátky a s listy salátů. Hotové batáty doplňte o lžíci tvarohu, posypte nadrobno nakrájenou červenou cibulí, česnekovými floky a smaženou cibulí (množství dejte dle svých preferencí).