KONTRABÁŠ
Kontrabáš je pokrm, ve kterém najdete suroviny typické pro Valašsko, a to pohanku a brambory. Zkuste tuto jednoduchou večeři z jedné pánve!
Recept na kontrabáš
Suroviny
- 400 g pohanky
- 2 větší brambory
- 150 – 200 g uzeného masa
- 1 lžíce sádla
- 1 větší cibule
- 2 lžíce česnekových plátků
- 1 lžíce majoránky
- Sůl
- Čerstvě namletý černý pepř
Postup
Brambory i pohanku uvařte (každé zvlášť). Na pánvi rozehřejte sádlo a osmažte nakrájenou cibulku nadrobno do sklovata, přidejte nakrájené na kostičky uzené maso a ještě chvíli opékejte. Odstavte z plotny, přidejte pomačkané brambory, pohanku, česnek, ochuťte solí pepřem a majoránkou vše dobře promíchejte a přendejte do pekáčku, který si předem vymažte sádlem. Dejte péct do předehřáté trouby na 200 stupňů cca 20 minut až začne povrch zlátnout.