Jaké je tajemství lyofilizovaného ovoce?
Věděli jste, že proces lyofilizace byl objeven již za II. světové války? Jeho výhody byly poprvé využity v medicíně, a to k uchování krevního séra. Od té doby se lyofilizace využívá v mnoha oblastech. Jednou z nich je i prodloužení trvanlivosti ovoce, aniž by však přišlo o své vynikající vlastnosti a světlo světa tak spatřilo lyofilizované ovoce.
Jak vzniká lyofilizované ovoce?
Proces lyofilizace spočívá v tom, že se ovoce nejprve zmrazí při teplotě minus 80 °C. Lyofilizované ovoce je tak de facto ovoce sušené mrazem. Teprve po zmrazení jeho cesta směřuje do sušičky, kde se voda v ovoci mění díky nižšímu tlaku na páru. První sušení probíhá ve vakuu, kde se odstraní na 95 % vody.
Druhé sušení již probíhá za postupného zvyšování teploty a snižování vakua. Tento postup zabezpečuje, že se ovoce příliš nemění jak po tvarové, tak i po chuťové stránce. Výsledkem je sušené ovoce, které je zdrojem téměř stejných nutričních hodnot, které získáváme i prostřednictvím čerstvého ovoce. Sušení mrazem tak na rozdíl od klasicky sušeného ovoce pomáhá zachovat strukturu a tvar ovoce, jeho přirozenou barvu, chuť a aroma a v neposlední řadě nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky.
Čerstvé versus sušené ovoce
Je-li pro vás důležitá zdravá výživa, ovoce sušené mrazem je rozhodně správnou volbou. Jedná se totiž o 100 % přírodní produkt, který neobsahuje žádný přidaný cukr. Nezapomeňte však, že sušené ovoce ztrácí oproti čerstvému ovoci na hmotnosti, nicméně jeho nutriční hodnoty jsou zachovány. Při stejném množství tak do těla dostanete mnohonásobně větší množství živin, a to včetně cukru. Dejte si proto pozor především tehdy, snažíte-li se hlídat svou linii či hladinu cukru v krvi.
Kde můžete zakoupit lyofilizované ovoce?
Lyofilizované ovoce můžete zakoupit přímo na našem eshopu nebo v obchodech, jejichž seznam najdete také na našem webu.
V nabídce máme širokou škálu ovoce sušeného mrazem - banán, borůvky, brusinky, jahody, maliny, mango a višně.