Jak správně používat protein a kdy ho užívat při hubnutí?
Proteiny (neboli bílkoviny) jsou základní stavební látkou všech buněk živých organismů. Uplatňují se při budování svalů, zajišťují správnou funkci imunity, podílejí se na regulaci produkce hormonů a enzymů a dalších klíčových procesech v našem těle.
Z tohoto výčtu je patrné, že hrají nezastupitelnou roli ve výživě všech lidí, a obzvlášť sportovců, kteří jich kvůli častým intenzivním tréninkům potřebují přijímat vyšší množství.
Rozlišujeme několik typů proteinů:
Syrovátkové proteiny získáváme z mléka, jejich konzumace je vhodná během dne a to především po tréninku. Dochází k okamžité regeneraci svalů a následnému růstu svalové hmoty.
Kaseinové proteiny získáváme také z mléka, ale obsahují řadu cenných biologicky aktivních látek s pozitivním vlivem na imunitu. Chovají se jako mléčná bílkovina – tvaroh, pozvolné uvolňování bílkovin do svalů, proto se tento protein volí především před spaním. Takže pokud jste fanoušci večerního cvičení, tak je tento druh přesně pro Vás.
A stále nejméně využívané jsou rostlinné neboli vegan proteiny. Tyto proteiny lze velmi pestře kombinovat. Nejběžnější kombinace je z hrachu, sóji a konopí. Jsou velmi lehké a dobře stravitelné.
Jak docílíme vyššího příjmu bílkovin během dne?
- Po tréninku nám dávka proteinu zajistí dostatečné množství bílkovin pro okamžitou regeneraci svalů.
- V případě, že si nestíháme připravit plnohodnotnou svačinu, můžeme sáhnout po proteinu jako alternativě ke svačině.
- S vyšším příjmem bílkovin nám také pomůže oblíbená proteinová tyčinka či proteinová polévka.
- Celkový příjem bílkovin můžeme navýšit pomocí syrovátkového či rostlinného proteinu jako ingredienci k pečení oblíbených dortů.
- Stejně tak je protein ideální volbou k navýšení příjmu bílkovin u ovesných nebo rýžových kaší.
Pomůže nám protein při hubnutí?
Protein nám s hubnutím skutečně může napomoci, ale často ne tak, že se ho napijeme a budeme čekat na nějaké kouzlo, stejně jako v případě očekávání svalů. Vše záleží na celkovém kontextu, protože bílkoviny nám pomáhají cítit se déle sytí, a tím pádem pozitivně ovlivňovat pocit hladu.
Co si z toho odnést?
Je důležité dbát na celkový příjem tak, aby náš jídelníček byl vyvážený. Také musíme volit kvalitní zdroj bílkovin. Konzumujte protein s nízkým obsahem tuku. Vybírejte potraviny jako jsou kuřecí prsa, ryby, krevety, sýr s nízkým obsahem tuku, ořechy a semínka.