HRABĚNČINY ŘEZY
Máte rádi jablečné dezerty? Pak vyzkoušejte naše výborné hraběnčiny řezy. Vůni skořice, ořechů a jablek si prostě zamilujete.
Recept na hraběnčiny řezy
Suroviny na těsto
- 5 žloutků
- 120 g moučkového cukru
- 200 g změklého másla
- 450 g polohrubé mouky
- 2-3 lžíce mléka
- 1 kypřící prášek
- Špetka soli
Suroviny na náplň
- Cca 1 kg jablek oloupaných nastrouhaných
- 200 g pekanových ořechů
- 100 g rozinek namočených v rumu
- 1 lžička skořice
Suroviny na vrstu z bílků
- 5 bílků
- 100 g cukru krupice
- Špetka soli
- 1 lžička bramborového škrobu
- 1 lžíce vinného octa
Postup
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, jednu třetinu těsta odložíme do mrazáku. Zbytek těsta namačkáme na dno vymazaného máslem pekáče. Suroviny na náplň spolu dobře promícháme, kdo potřebuje tak náplň osladí. Směs navrstvíme na těsto. Dále si připravíme bílkovou vrstvu. Bílky s cukrem a solí vyšleháme do tuha, nakonec zašleháme škrob a ocet. Navrstvíme na jablečnou náplň a zastrouháme těstem z mrazáku. Dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů cca 45 minut.