GALETTE S JAHODAMI A TYMIÁNEM
Galette (z normanského slova gale, což znamená „plochý dort“) je termín používaný ve francouzské kuchyni k označení různých typů plochých, kulatých nebo volně tvarovaných křupavých koláčů. Vrhněte se na náš galette a vykouzlete si úsměv od ucha k uchu!
Recept na galette s jahodami a tymiánem
Ingredience:
- 100 g ovesných vloček
- 100 g mandlové mouky
- 40 g sladidla (cukr, med, erythritol nebo sladidlo se stévií 10 g)
- 1 vejce
- 30 g kokosového oleje
- ½ lžičky kypřicího prášku
Krém:
- 2 lžíce vody
- špetka soli
- 300-400 g jahod
- 1 lžíce bramborového škrobu
- sladidlo dle chuti
- tymián
- plátky mandlí
Postup
Ovesné vločky rozmixujeme na mouku, smícháme ji s mandlovou moukou, solí, kypřicím práškem a sladidlem. Přidáme vejce, olej, vodu a vypracujeme hladké těsto. Těsto vyválíme do podoby kruhu a doprostřed naskládáme jahody, které jsme smíchali se škrobem a sladidlem. Jahody lehce posypeme tymiánem.
Okraje přehneme dovnitř přes část jahod, okraje potřeme vodou a posypeme plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.