FALAFEL A HUMMUS
Smažený nebo pečený falafel s humusem je vynikající vegetariánské jídlo, na kterém si pochutná téměř každý bez ohledu na to, zda je či není vegetarián. Vyzkoušejte různorodost chutí a zakuste náš falafel. Spolu s prémiovým kořením od nás bude recept náležitě ochucen a vy nebudete litovat!
Recept na Falafel s Hummusem
Suroviny:
- 225 g suché cizrny
- 1 velkou hrst plocholisté petržele
- 1 velkou hrst koriandru
- 1 cibule
- 3 - 4 stroužky česneku
- 1 lžička římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky sody na pečení
- Cca 2 lžíce mouky (hladká pšeničná, špaldová nebo třeba i luštěninová
Hummus:
- 1 plechovka cizrny (bez vody)
- 80 ml olivového oleje
- 2 - 3 stroužky česneku
- 1 lžíce tahini pasty
- Šťáva z jednoho citronu
- Římský kmín mletý 1/2 lžičky
- Chilli
- Sůl
- Voda na zředění dle potřeby (cca 100 ml)
Postup
Alespoň 12 hodin předem cizrnu namočte v dostatku vody. Pak ji propláchněte a nechte dobře odkapat.
Do nádoby mixéru dejte cibuli, česnek, všechny bylinky, koření, sůl, vodu a dobře rozmixujte. Na závěr přidejte cizrnu a už jen pár pulzy rozmixujte tak, aby cizrna tvořila ještě hrubou strukturu. Směs přesuňte do mísy, osolte podle chuti, přidejte mouku, sodu na pečení a promíchejte. Z výsledné hmoty by mělo být snadné tvořit kuličky nebo placičky, aniž by se drolili. Případně můžete směs zahustit ještě trochou mouky anebo naředit lžičkou vody.
Nyní tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu nebo placičky a když je máte všechny hotové, odložte je do lednice. Připravte hummus, opět použijte mixér, do nádoby dejte všechny uvedené suroviny a umixujte na hladkou pastu, dle potřeby ještě dochuťte.
Falafel smažte ve vyšší vrstvě oleje do tmavě zlata. Hotový odkládejte na vrstvu ubrousků, aby se odsál přebytečný tuk.