DOMÁCÍ TLAČENKA
Připravte si poctivou domácí tlačenku podle našeho receptu! Ukážeme vám, jak na to krok za krokem, aby byla krásně pevná, lahodně kořeněná a přesně podle vašich představ. Stačí pár surovin, správná směs koření a trochu trpělivosti – výsledek ale rozhodně stojí za to!
Recept na domácí tlačenku
Suroviny
- 500 g vepřového masa (plecko)
- 2 vepřová kolena zadní
- 3 vepřové nožky
- 1 cibule
- 5 kuliček nového koření
- 4 bobkový listy
- česnek
- sůl
- pepř
- majoránka
Postup
Do velkého hrnce dáme vařit plecko, kolena i nožky, přidáme cibuli, nové koření, bobkový list, lžíci soli a vaříme do měkka.
Plecko je uvařeno dříve, a proto si vaření hlídáme, aby nedošlo k rozvaření masa. Po uvaření všech surovin, maso z plecka nakrájíme na větší kostky, koleno obereme a maso také pokrájíme, kůže pomeleme na masovém strojku a dáme do nějaké větší nádoby. Přidáme scezený vývar z masa, nakrájené kostky masa a ochutíme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Musíme to udělat slanější, protože maso si sůl hodně vtáhne. Takto vzniklou směs plníme do nachystaného igelitového tlačenkového střeva. Zavážeme a dáme vychladit. Po 20 minutách otáčíme.